Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 204 281 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rolada z truskawkami

środa, 23 czerwca 2010 20:30
Długo podchodziłam do zrobienia tego typu ciasta...Zawsze bałam się, że sobie nie poradzę, że biszkopt opadnie, że rolada się połamie itd. a jednak się udało!:) Rolada wyszła delikatna, pyszna, lekka... na pewno jest mniej tucząca niż inne ciasta:)
Przepis na biszkopt na roladę zaczerpnęłam z świetnej stronki kotlet.tv , natomiast pomysł na masę z bloga Olcik


Biszkopt:
3 jajka
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1/3 szkl. wody
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
300g serka waniliowego (dałam 400g a i tak wyszło za mało)
pół szklanki cukru waniliowego (dałam 2 opakowania + 2 łyżki cukru pudru, można dac więcej lub mniej, w zależności od tego jak bardzo kwaśne są truskawki)
garśc truskawek

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier. Dodajemy resztę składników(żółtka,mąkę,wodę,proszek).
Foremkę lub zwykłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią całą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 17 min. (piekłam krócej). Jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,odrywamy papier i rolujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie mieszamy serek waniliowy z cukrem waniliowym,cukrem pudrem. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy serkiem, następnie układamy truskawki. Zawijamy całośc. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Ślimaczki;)

wtorek, 27 kwietnia 2010 20:15
W swoim życiu próbowałam już wiele przepisów na bułeczki. Niestety nie mam zdjęc. Dzisiaj zrobiłam fajne bułeczki o zabawnej nazwie - ślimaczki;) są mięciutkie, puszyste i pyszne:) Polecam! z przepisu Doroty



Składniki na ok. 10 bułeczek:
1 szkl. letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka curku
pół łyżeczki soli (trzeba dac więcej)
3 szkl. mąki pszennej
12 suchych drożdży

2 łyżki roztopionego masła na posmarowanie placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam do posypania ( akurat tego nie miałam)

Drożdże wymieszac z mąką. W większej misce wymieszac mąkę, cukier, sól,roztrzepane jajko, mleko i masło. Wyrobic. Uformowac w kulę i pozostawic w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (ok. 60-75min.)
Ciasto wyjąc na stolnice, podzielic na 10 części. Każdą rozwałkowac na jak najcieńszy placek. Posmarowac masłem i zawinąc jak naleśnik. Kazdy rulonik zwinąc na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód. Uformowane bułeczki wyłożyc na blachę wyłożoną papierem, pozostawic przykryte w cieple, do napuszenia na ok. 30-40min. Posmarowac bułeczki jajkiem z mlekiem, posypac sezamem. Piec w 180 stopniach ok. 12-14min do zezłocenia. Wystudzic. Smacznego:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Naleśniki z ruskim farszem

piątek, 26 marca 2010 12:32
Na wielu blogach widziałam taką kompozycję i bardzo ciekawił mnie smak tych naleśników;) faktycznie smakują prawie jak pierogi, a robi się je o wiele szybciej. Polecam wielbicielom pierogów ruskich;)


Farsz:
ok 5 średnich ziemniaków
1-2 cebule
ok. 250g twarogu
sół, pieprz, vegeta

Cebulkę podsmażamy. Ziemniaki gotujemy. Gnieciemy ziemniaki, z twarogiem i cebulką na gładką masę, doprawiamy. Gotowy farsz nakładamy do naleśników. Podsmażamy. Smacznego:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Tort bezowy

piątek, 26 marca 2010 12:24
Tort który pamiętam z dzieciństwa;) gościł na prawie każdych urodzinach;) Przyznam się, że jest to pierwszy tort, który w życiu zrobiłam... blaty bezowe można upiec samemu,, aczkolwiek bałam się, że nie wyjdą i kupiłam gotowe (u mnie w domu zawsze robiło się z gotowych). W tym rodzinnym przepisie zdziwiło mnie to, że dodaje się do kremu całe jajka. Ja chciałam zrobić z samych żółtek, ale w trakcie robienia, konsystencja mi nie odpowiadała i dodałam trochę białka (ok 1-2). Boję się surowych jajek, dlatego w celu wyeliminowania zagrożeń, ubiłam je na parze.


3-4 blaty bezowe
Krem (w zależności od wielkości tortu):
3 lub 6 jajek
1 lub 2 kostki masła
1 lub 2 szklanki cukru
ok. 3 łyżki mocnego kakao
dekoracja

Jajka myjemy, parzymy we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubijamy na parze mikserem (można dodać trochę białka). Studzimy. Ucieramy masło w makutrze, dodajemy masę jajeczną, kakao. Dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy blaty bezowe. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Smacznego:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tygrys

sobota, 13 marca 2010 20:14
W większości blogów spotykam podobne ciasto z nazwą "Zebra". Natomiast ten przepis dostałam od siostry  pod nazwą "Tygrys";)


5 jajek
1,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1 szkl. oranżady
1 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jajka z cukrem zmiksować. Dodać resztę składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na zmianę wlewać na blachę po 3 łyżki. Piec 40-50min w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
Smacznego:)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Parówki w sosie pomidorowym

sobota, 13 marca 2010 16:21
Danie z serii: szybkie, proste, banalne i niekoniecznie zdrowe;)
Tę potrawę pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Z nadmiaru parówek w lodówce i braku czasu, takie oto danie gościło dziś na stole;) Przepis, który podam, jest bardziej czasochłonny. Nie było dzisiaj tyle czasu, ani pomidorów, więc sos był z paczki;)



parówki
pomidory
cebula
olej lub masło
sól, pieprz, cukier
mąka

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, solimy i podsmażamy. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy, dodajemy do cebulki i całośc dusimy. Przecieramy wszystko przez sito. Dodajemy trochę wody, mąki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Parówki kroimy w grubsze plasterki, dodajemy do sosu, dusimy. Podajemy z ziemniakami. Smacznego:)


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (8) | dodaj komentarz

Szybkie ciasto z owocami

wtorek, 09 marca 2010 15:10
Dzisiaj urodziny mojej mamy, więc postanowiłam zrobic jakieś fajne, szybkie ciacho, które nie potrzebuje wielu produktów:)
Taki oto przepis znalazłam u Izy. Pycha:) ja zrobiłam z jabłkami...



1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. oleju ( lub 1/2 kostki margaryny, jak ktoś woli)
2-3 jajka ( dałam 3 małe)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500g owoców (u mnie jabłka)
cukier puder do posypania

Jajka zmiksować z cukrem i olejem na jednolitą masę. Dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Ciasto przełożyć do tortownicy, albo formy z kominkiem, wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce, lekko "wpychając" je w ciasto. Piec ok. 1h (sprawdzać patyczkiem) 180-190 stopniach. Upieczone ciasto wyłożyć z formy i posypać  cukrem pudrem. Smacznego:)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Omlet

sobota, 06 marca 2010 19:26
Przepis na omlet, zaczerpnięty od Dorotki. Moja jedyna modyfikacja to cukier;) Polecam:)


3 jajka
3 łyżki mąki
szczypta soli
3 łyżeczki cukru

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Delikatnie dodać żółtka (Dorota zalecała ubijać). Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż do złocistego koloru. Podawać z dżemem, sosem czekoladowym, owocami, śmietaną itd.. Smacznego:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Babka cytrynowa

środa, 03 marca 2010 22:16
Prosty przepis na dobrą, aromatyczną babkę, którą robię od najmłodszych lat;)


1 cytryna
200g margaryny lub 1 szkl. oleju ( ja robię na oleju)
1 szkl. cukru
4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g cukru pudru na polewę

Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, zcieramy na tarce skórkę, oraz wyciskamy sok. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową, miksujemy z olejem. Gotową masę przelewamy do formy keksowej.
Pieczemu ok 1h w 175ºC. Babkę studzimy. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier i oblewamy nim babkę.
Smacznego:)


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

Naleśniki z sosem bolognese

niedziela, 28 lutego 2010 15:50
Troszkę mnie tu nie było, ale byłam dosyć zajęta;)
Dzisiaj kolejna propozycja na prosty i szybki obiad, bez żadnych wydziwnień...



naleśniki
mięso mielone ( ja preferuje indycze)
cebula
fix do spaghetti bolognese knorra ( jak ktoś ma czas i chęci to może zrobic sam)

Mięso mielone rozdrabniamy na patelni i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i również smażymy. Łączymy ze sobą mięso i cebulę, po czym robimy sos wg. przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku. Smarujemy naleśniki i podgrzewamy (można podsmażyć). Smacznego;)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Szarlotka z budyniem

sobota, 20 lutego 2010 20:01
Dzisiaj dla odmiany coś słodkiego:) Jako, że jestem fanką budyniu waniliowego, bardzo mi to połączenie z jabłkami odpowiada. Przepis pochodzi od Dorotki.



450g mąki pszennej
250g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany ( ja dałam jogurt)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą na 2h do zamrażarki.

1,5k jabłek ( dałam ok. 1kg)
2 budynie waniliowe
750ml mleka
cukier puder do posypania
kilka łyżek bułki tartej

Blaszkę ok, 23 cm, lub większą, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Oprószyć bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić, wyłożyć na cieście. Budynie ugotować z 750ml mleka i 4 łyżek cukru. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Piec ok. 45 min w 200
ºC.  Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Po prostu Łosoś;)

piątek, 19 lutego 2010 22:03
Łosoś jest tak dobrą rybą, że nie potrzebuje żadnych przypraw poza solą. Przynajmniej wg. mnie. Próbowałam z różnymi przyprawami,ale jednak z samą solą smakuje mi najbardziej. Aby było jak najbardziej zdrowo, opiekam go w opiekaczu,bez dodatku tłuszczu. Jest na tyle tłusty, że nie potrzebuje go dodatkowo:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Naleśniki z pieczarkami

wtorek, 16 lutego 2010 15:54
Jeden z moich ulubionych sposobów na naleśniki:)



Ciasto na naleśniki (na oko):
mleko
mąka
2 jajka
olej
cukier,sól



Farsz pieczarkowy:
pieczarki
cebula
sól, pieprz, vegeta




Robimy ciasto na naleśniki, smażymy. Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy,smażymy na oleju. Pieczarki kroimy, wrzucamy na patelnie z olejem i smażymy. Dodajemy do pieczarek cebulkę i przyprawiamy. Gotowy farsz zawijamy w naleśniki i podsmażamy.
Smacznego:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Makaron z cebulką i ketchupem

wtorek, 16 lutego 2010 15:48
Propozycja na szybki i łatwy obiad;) Co prawda nie jest to wyszukane danie, ale jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa;)



makaron
cebula
ketchup
olej
sól
opcjonalnie:czosnek

Kroimy, solimy i dusimy cebulkę na patelni z olejem. Gotujemy makaron. Jeżeli ktoś lubi czosnek, można pokroic na kawałki i podsmażyc, tak jak cebulkę. Podajemy z ketchupem.
Smacznego;)

Podziel się
oceń
0
1

komentarze (15) | dodaj komentarz

Sałatka z sałaty lodowej

niedziela, 14 lutego 2010 20:55
Kolejna moja propozycja, tym razem na fajną, lekką sałatkę, idealną na kolację, lub drugie śniadanie.


1/2 główki sałaty lodowej
papryka
ogórek
szczypiorek
kukurydza konserwowa
czerwona fasolka
sól, pieprz, dowolne przyprawy, zioła
oliwa
ewentualnie jajko, pietruszka... wg. gustu i tego co mamy w lodówce;)

Wszystko kroimy i mieszamy ze sobą;)
Smacznego;)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Surówka obiadowa

niedziela, 14 lutego 2010 20:45
Moja propozycja na dobrą surówkę, idealną jako dodatek do obiadu:)


biała kapusta
marchewki
pietruszka
ocet winny
musztarda
oliwa
sół, pieprz, cukier

Kroimy kapustę, marchew trzemy na grubych oczkach, siekamy pietruszkę. Dodajemy octu winnego, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Gotowe:)

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Roladki z kurczaka z papryką i serem

niedziela, 14 lutego 2010 16:38


Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem;)
Inspirowałąm się tym przepisem, a pomysł na panierkę wzięłam z bloga Grażynki. Aczkolwiek wszystko zmodyfikowane;)

pierś kurczaka
1/2 papryki
kilka plasterków żóltego sera ( dałam bardzo mało ze względu na cholesterol)
vegeta, pieprz, majeranek, słodka papryka
jajko, mąka, bułka tarta pół na pół z wiórkami kokosowymi

Porcjujemy i rozbijamy filety, doprawiamy vegetą,pieprzem,majerankiem i papryką słodką w proszku, kładziemy plasterki żóltego sera i kawałki papryki. Zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej z wiórkami kokosowymi. Smażymy.
Podajemy z ziemniakami i surówką, na którą przepis podam później.


A tak wygląda po usmażeniu na talerzu:)



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Pierwsze koty za płoty;)

niedziela, 14 lutego 2010 16:08
Witajcie:)
Mam na imię Gosia, mam 20 lat. Od najmłodszych lat interesowałam się pieczeniem i gotowaniem:) sprawia mi to olbrzymią frajdę, ale dopiero teraz zaczynam ten temat na poważnie. Od dłuższego czasu przeglądam inne blogi i zaskakuję najbliższych różnymi wypiekami i potrawami;) Postanowiłam zalożyc ten blog, aby podzielic się z Wami moimi kuchennymi przygodami:) Niestety dopiero teraz zaczęłam fotografowac potrawy, wiele zdjęc niestety nie mam, albo są fatalnej jakości:/ aczkolwiek będę się starac to nadrobic:)
Pozdrawiam Was serdecznie - Walentynkowo i liczę, że się tu odnajdę:)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

poniedziałek, 26 września 2016

Licznik odwiedzin:  66 202  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Archiwum

O moim bloogu

Moja przygoda z kuchnią...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 66202

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl